Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Kosten

Bra kost kan hjälpa ditt immunförsvar men även för att förebygga postoperativa infektioner och återfall i sjukdomen.

Som bröstcancerdrabbad finns ofta en stark önskan att hjälpa kroppen med en bra kost, det kan hjälpa ditt immunförsvar i samband med cytostatikabehandling men även för att förebygga postoperativa infektioner och återfall i sjukdomen.

kostcirkel.jpg

Tips på nyttiga födoämnen är:
Granatäpple, broccoli, ingefära, chili, lök, vitlök, honung, avokado och gurkmeja.
Det forskas en hel del på detta område och även om det i dagsläget inte finns evidens för cancerförebyggande egenskaper hos dessa livsmedel så är det intressant och skadar ju inte att äta mer av.

Ingefärsdricka som man fixar själv: anti-inflammatorisk.
Recept: Färsk ingefära, en bit stor som din tumme ungefär, skalas och hackas samt kokas i 5 dl vatten i 10 min. Sila av och tillsätt honung, minst en msk samt lime eller citron efter smak. Drick varm eller kall.

kostcirkel_delad.jpg

Om man har en hormonell bröstcancer som ”göds” av östrogen, så kan det vara av ett visst intresse att veta att vissa födoämnen innehåller s k fytoöstrogen, dvs. naturens eget östrogenhormon som alltså vi drabbade skulle kunna undvika. Dessa födoämnen är exempelvis soja, solrosfrö och råg. Dock torde mängden fytoöstrogen man får i sig via kosten kanske ha en högst marginell betydelse ur medicinsk synpunkt, men det skadar ju inte att känna till detta och minska intaget.

Generellt rekommenderas att dra ner på socker, vetemjöl, rökta livsmedel, charkprodukter, rött kött och äta mer grönsaker och frukt. Undvik dock grapefrukt, eftersom den kan interagera med bl.a. cytostatika.

Försök minska ditt alkoholintag och sluta röka om du kan.

Undvik om möjligt halvfabrikat, satsa istället på hemlagat och ekologiska produkter.

Om du behandlas med cytostatika kanske du har ändrad smak i munnen, men det skall inte hindra dig från matglädje och orsaka torftig mathållning. Det mår varken kropp eller psyke bra av. Det kan vara svårt med starkt kryddad mat som wok etc., så undvik det i början av din 3-veckors cykel. Maten är vår energikälla och just nu behöver du den bästa energin!

vattenglas.jpg

För att motverka illamående vid cytostatikabehandling kan du tänka på att inte äta en större måltid före eller strax efter behandlingen. Ät lättsmält och gärna kall mat behandlingsdagen eller prova att fasta 24 timmar innan behandling och drick då bara klara drycker. Dagen efter kan ett gott råd vara att äta en sk. ”skonkost”, dvs. gärna kokt fisk, potatismos, kokta morötter eller liknande. Snäll mat som inte kräver mycket av ditt matsmältningssystem. Känn efter vad din kropp behöver och ge den det. Drick mycket!

-------------------------

Vi som jobbat i arbetsgruppen med egenvårdstipsen är Madeleine Sarborn-Orshammar, Anita Milton, Guije Clarmo och Birgitta Israelsson och Amie Fahlander.

Dokument upprättat 2015-10-19 av Amie Fahlander

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem