Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Lite styling och sånt

Du känna efter vad som passar dig och vad du är bekväm med

Den kvinna du möter i spegeln en tid framöver nu, ser lite annorlunda ut och behöver lite omhändertagande rent praktiskt ifrån din sida, inte bara mentalt. På en del sjukhus erbjuder man friskvårdskvällar som innehåller sminktips och hur man knyter turbaner m.m. – så tyvärr icke på US i Linköping. Stödföreningen Moa-Lina brukar anordna en ”Hud- och Hårkväll” varje termin där du kan få tips och råd.

spegelbild_2.jpg

När det gäller ditt kala huvud så får du känna efter vad som passar dig och vad du är bekväm med. På natten kan det vara lite kallt att vara barhuvad, och har du barn som kommer på nattligt besök till din säng kan det kännas skrämmande att du inte ser ut som vanligt. Det kan vara skönt att ha en tunn bomullsmössa på huvudet under natten. Dagtid kanske du känner att du vill ha en sjal eller scarf eller något om huvudet.

Vad gäller peruk har sjukhuset avtal med några salonger och perukmakare. Boka tid hos din salong innan du tappar håret för en konsultation. Man får en kostnadssubvention men egenvårdsavgiften och produkterna du måste ha för att sköta peruken gör att det ändå blir ganska kostsamt.

Du hittar ditt sätt att vara och din bekvämlighet i situationen. Det är ett tillfälligt besök i de skalligas tillvaro – sedan växer ju håret ut igen.

Om du tappar ögonbrynen kan det vara skönt att sminka sig en aning, risken är annars att det ansikte du möter i spegeln är uttryckslöst och blekt. Skaffa dig ett kit från någon salong eller sminkaffär och låt dem lära dig hur du på ett naturtroget sätt målar dit ögonbrynen.

eyes_2.png

Använd gärna rouge eller foundation och kanske highlights på ögonlocken just under ögonbrynen, för att få en piggare uppsyn. Tappar du ögonfransarna kan du använda en eyeliner eller konturpenna för att markera ögonen. Unna dig en sminkkonsultation på en salong, och gå gärna tillsammans med en väninna dit för tips och råd.

Om ett helt bröst opererats bort kan vissa kläder som du hade innan operationen kanske passa sämre, pga. urringningar och så. Man kan sakna sin gamla klyfta mellan brösten och djupa V-ringningar är inte så kul längre. Det finns BH-modeller med en spets mellan kuporna så det blir lite sött och piffigt istället för den gamla klyftan som tagit adjö. Unna dig en sådan! Omkring ett halvår efter operationen kan du få en s.k. klisterprotes, som fästs direkt på huden och kan då använda dina gamla Bh:ar som förut och då kanske detta lilla bekymmer är ur världen.
Vi i Moa-Lina ordnar ibland kvällar på vissa underklädesaffärer med specialkompetens, dit du är välkommen.

baddrakt_2.jpg

När det gäller baddräkten m.m. är det bra att veta att det finns särskilda bröstproteser för bad som är lite mindre och lättare och tål klor och vatten på ett annat sätt. Det går även att använda den vanliga protesen vid bad också, då man första året får 2 st proteser och en utav dom kan då med fördel användas vid bad. Dem får man bekosta själv i specialaffär för underkläder, kostnad ca 400-500 kr. I baddräkten krävs då en ficka för protesen, och kanske måste du investera i en ny baddräkt samtidigt.

------------------------

Vi som jobbat i arbetsgruppen med egenvårdstipsen är Madeleine Sarborn-Orshammar, Anita Milton, Guije Clarmo och Birgitta Israelsson och Amie Fahlander.

Dokument upprättat 2015-10-19 av Amie Fahlander

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem