Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Magen

Det är mycket vanligt att man blir förstoppad av cytostatikabehandlingen

Magen – förstoppning / diarré

Det är mycket vanligt att man blir förstoppad av cytostatikabehandlingen. Köp hem torkad frukt, plommon, fikon, russin linfrö och psylliumfrö. Blötlägg en msk linfrö i ett stort glas vatten tillsammans med lite torkad frukt. Låt stå över natten. Ät på fil eller gröt.
Undvik krossat linfrö, då dessa innehåller vätecyanid – Livsmedelsverket rekommenderar endast hela linfrö och högst 1-2 msk/dag.

psylliumfro.jpg

2 msk psylliumfrön kan man med fördel lägga i blöt i en halvliter vatten och sedan efter ett par timmar skeda i sig detta. Det är smaklöst och har då fått en lätt geléartad konsistens. Smaksätt eventuellt med lite citron.

Drick mycket och rör på dig. Motion får tarmarna att röra sig också. Undvik för mycket fiberrik mat, det stoppar ytterligare.
Pröva en värmedyna på magen och lätt massage på magen medsols.
Det finns även bra yogarörelser för att stimulera matsmältningen.

Det är också vanligt att man får diarré av cytostatikabehandlingen. Se till att du då får i dig tillräckligt med vätska för att ersätta det du förlorar. Kokta blåbär har en stoppande inverkan liksom bananer och svart te. Naturell, gärna ekologisk, fil och yoghurt tillför bra bakterier. Undvik för mycket fibrer om du har diarré, låt magen vila mer än jobba.

-------------------------

Vi som jobbat i arbetsgruppen med egenvårdstipsen är Madeleine Sarborn-Orshammar, Anita Milton, Guije Clarmo och Birgitta Israelsson och Amie Fahlander.

Dokument upprättat 2015-10-19 av Amie Fahlander

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem