Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Självbild

Det kan vara en sak att betrakta sig själv som den ”nya” person man är till det yttre och en annan sak att vara denna nya person inför andra

Självbilden och kroppsuppfattningen

brost_2.jpg

Att få ett bröst eller delar av ett bröst bortopererat sätter sina spår. Att dessutom tappa håret om du får cytostatika gör att du möter en annan spegelbild i badrummet än den du är van vid. Som tur är sker inte allt på en gång, utan successivt. Du vet ju vad som väntar, du kan förbereda dig mentalt.

Det kan vara en sak att betrakta sig själv som den ”nya” person man är till det yttre och en annan sak att vara denna nya person inför sin partner. Kommunicera om hur det känns, be om det du behöver. Det är en ny situation för er båda, och en process som kommer att ta tid.
Det är mycket vanligt att man i samband med de olika medicinska behandlingarna tappar sexlusten. Det finns kuratorsstöd att få även på detta område.  På en del platser i Sverige anordnas par-kurser med fokus på relationen då någondera parten fått en cancerdiagnos.

Att återerövra allmänna duschrum i simhallar och i samband med gymnastik etc. kan vara en tröskel för oss bröstopererade. Om du sedan tidigare är van att röra dig i dessa miljöer, vänta inte för länge med att ge dig dit igen när du känner att du är återställd.

Låt inte din sjukhistoria begränsa dina aktiviteter!

ma_bra_2.jpg

Försök tänka så här:

  1. De flesta andra människor har nog med sig själva och tittar mindre på dig än du tror
  2. Du har överlevt sin sjukdom och står här som ett levande bevis för att du fortsätter att sköta om din kropp och lever ditt liv, oavsett dina ärr.
Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem