Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Träning

Fysisk aktivitet minskar biverkningarna av cytostatika-behandlingen

Efter operationen är det viktigt att återfå rörligheten i armen på den sida du opererats. Var noga med att utföra den sjukgymnastik du fått en liten folder och information om. Det tar inte många minuter per dag och är grunden för fortsatt träning.

Man vet att fysisk aktivitet minskar biverkningarna av cytostatika-behandlingen, så det finns ett gott värde i att hjälpa kroppen på detta sätt. Det pågår forskning på detta område på US i Linköping.

promenad.jpg

Promenader utomhus varje dag är verkligen välgörande, gör det till en daglig rutin. Om du får cytostatika-behandling kan du uppleva en viss andfåddhet och syrebrist pga. att så mycket röda blodkroppar slagits ut och då känns det extra välgörande med en promenad.

Gymnastik och träning på den nivå du idkat före din operation rekommenderas att du väntar med tills åtminstone 2 månader efter operation. Generellt gäller att fokusera på att bygga kondition och syreupptagningsförmåga samt rörlighet, men även så småningom styrka. Anpassa din träning efter dagsform och situation. Känn efter vad din kropp orkar och gör ingenting som gör ont! Arbeta med kroppen, inte mot den!

yoga.jpg

Yoga, pilates och Tai Chi är utmärkt lugn och bra träning för dig i det här läget. En motionscykel är ett bra redskap som kan underlätta för din rörlighet och är du lite mer ihärdig kan du säkert förbättra din kondition med den också.

Tänk så här: Den bästa träningen är den som verkligen blir av!

Det finns olika former av yoga som är värda att prova.
Medicinsk yoga: av kundalini typ är en skonsam och stillsam form av yoga med mycket inslag av meditation och avslappning.
Stödföreningen Moa-Lina i Östergötland arrangerar medicinsk yoga genom ett av studieförbunden i Linköping. Se vidare information på Moa-Linas aktiviteter HÄR!

-------------------------

Vi som jobbat i arbetsgruppen med egenvårdstipsen är Madeleine Sarborn-Orshammar, Anita Milton, Guije Clarmo och Birgitta Israelsson och Amie Fahlander.

Dokument upprättat 2015-10-19 av Amie Fahlander

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem